Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Años_280_adC Centro_Cultural_São_Paulo Castano_Santo Baby_Island_Heights_(Washington) Cachopo_(Tavira) Cantón_de_Villers-Cotterets Bolboceras_niloticus Bandera_del_Sahara_Occidental Aérospatiale_MDBA_Exocet Cainoterio Brooke_Smith Carlos_Fernando_Martínez_de_Irujo,_marques_de_Casa_Irujo Canastero_del_norte Campeonato_colombiano_1981 Carum_tenerum Años_1480_a._C. Barrio_de_Constitución COSMO_modelo_de_solvatacion Bandas_negras Benasal_(Castellón) Bobby_Hutcherson Año_550 Botryonopa_mindoroica Calle_57_(linea_de_la_6_Avenida) Castillo_de_Birr Bellia_temulenta Cafelandia_(Parana) Bromus_pubescens_var._canadensis Cercle_Sportif_Muhlenbach_Lusitanos Beaumont_les_Valence Caminata_Municipio_Miranda Cesare_Lovati Base_Naval_de_la_Bahia_de_Guantanamo Broholmer Año_1161 Canto_del_Peso Basna Bolsa_de_rathke Carneades_de_Cirene Basílica_de_San_Crisógono Centro_Medico_(estacion) Benati_UK_Ltd. Censà Camino_General_Belgrano Catherine_Keller Capítulos_de_Doraemon Campeonato_Europeo_de_Taekwondo_de_1994 Año_648 Berchem-Sainte-Agathe Capacitivo Benton_(Pensilvania) Caminomorisco Capparis_tweediana Campeonato_mundial_de_triatlon_de_1989 Batman_(historieta)

html map