Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Literatura_de_Rumania La_Historia_De_Charlie_Zaa Jean_d'Auton La_gran_familia_30_anos_despues Laboratorio_Organizacional Jose_Santiago_Garnelo_y_Alda La_degollacion_de_San_Juan_el_Bautista Lider_de_la_Oposición Knack Irvine_Welsh La_Tierra_esta_malita La_Vaca Joseph_Hillström Juan_Jose_Laborda_Martín Laguna_de_Marfil Liparis_condylobulbon Ley_de_Radiodifusión Irene_Ryder José_del_Rio_Sainz,_"Pick" Jordan_GP Josephine_Onyia Ivan_Germán_Velázquez Lithornithidae Johnny_Alegre_Affinity Isla_Pebble Kekchí Libra_libia Leonel_Fernando_Gancedo John_Corcoran KarstadtQuelle Jeferson_Lopes_Faustino Johan_van_der_mey Jesus_Capistran_Yáñez José_Pérez_García_(futbolista_nacido_en_1948) Lissotes_vanderschoori Linea_azul Laboulbeniomycetes La_Nina_de_la_Mochila_Azul Lepturus_subulatus Jose_Murature La_resurreccion_de_Lazaro Kererū Intervención_social Islas_Paracelso Instituto_Nacional_de_Psiquiatría_Ramón_de_la_Fuente Las_Colinas Irimo León_IV_(Papa) Leda_y_Maria Juan_Trejos_Quirós Javier_Lopez_(futbolista) Javier_Vidal Keckia JavaMail Juan_de_Echávarri_y_Larraín

html map