Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

De_Pue_(Illinois) Cressin_Rochefort Copa_Libertadores_2009 Ambrosio_Firmin-Didot Democratas_de_Izquierdas Dirección_-_Socialdemocracia Cordobesa Crooked_Stilo Dercetisoma_khonkaenicum Ambrosio_Plácido_Lezica David_Asini Amestau Don_Juan_de_Garay Dakota_Fanning Corquete Daniel_Sbarra Corona_del_Príncipe_de_Transilvania Distrito_de_Dunajska_Streda Cruz_Felipe_Iriarte Alice_Babette_Toklas Diego_Medina_García Delantero_centro Deck_the_Halls_(villancico) Digestivo Copa_Real_Federación_Espanola_de_Futbol Drive_Thru_Records Distrito_Carretera_de_Cadiz Departamento_de_Altos_Alpes Dálmata_(lengua) Diacríticos Daniel_Jiménez DML Ecbatane Diez_mandamientos_alternativos Dependencia_sexual De_(hiragana) Cyrtopodium_hatschbachii Dokapon_Kingdom Douwe_Egberts Alfred_Neubauer Economía_de_Hungría Cumulonimbus_mammatus Copa_América_1955 Doctor_Salazar Dr_Chiranjeevi Célula_cono Cronica_Stroganov Amado_Granell_Mesado Copa_de_Preparacion_1949_(Chile) Dick_Versace Convento_di_San_Marco Ducado_Sajonia-Coburgo-Saalfeld Corologia Director_de_Cine Departamento_de_Información_Pública_de_las_Naciones_Unidas

html map