Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ruesca Urticaria_gigante Rognonas Ropero_(montana) Río_san_martín Municipio_de_Madison_(condado_de_Tipton,_Indiana) Gare_Centrale_/_Centraal_Station Gestión_de_recursos_hidricos_en_Mexico Ruta_Estatal_de_California_225 VQ Fritillariaceae Turgut_Özatay Rensselaer_(Misuri) Infantas Generos_de_música_electronica Frontal_(músculo) Gaja_la-Selve Independencia_(linea_E_del_Subte_de_Buenos_Aires) Imon Rowek Infanta_Juana_de_Aragon Friedrich_Miescher Garrison_Historic_Area Gloiocephala Reserva_de_la_Biosfera_Ria_Celestun Untouched_(single_de_The_Veronicas) Infectologia Murton Uropoda_morikawai SICA Rutledge_(Misuri) UTC–3 Unión_Navarra_de_Izquierda Rio_Konka Gaiden Unisonic_(álbum) Río_Negro_(Guatemala) Reserva_biológica_de_la_Cordillera_de_Sama Río_Navajos Museo_Ferroviario_Nacional_de_Tacna Fuerza_Aérea_de_la_República_Democrática_Popular_de_Yemen Ustelkeria Robés_Jose_Antonio Future_Launcher_Preparatory_Programme Robert_Laughlin In_Eminenti_Apostolatus_Specula Rueda_de_plegaria Gobernacion_de_Beirut Félix_Nieto_de_Silva Glen_Rose_(Texas) Genay_(Cote_d'Or) Trochilus_squalidus Rhacophorus_tuberculatus Riders_to_the_Sea Rosely_Roth

html map