Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bridget_Dowling Bahia_de_la_Concepción Catalizador_de_Adams Batalla_de_Naboo Belgian_League Bridge_Creek_(Wisconsin) Bejeque_de_Anaga Bertrand_delanoe Centro_de_la_Ciudad_de_México Brünn Centro_Sur Buenas_tardes,_mucho_gusto Castillo_de_Monmouth Calle_Dr._Daud_Pota Biomechanical Boltiere Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_2007 Caingangues Brighton Caso_Manises Castañedo_de_Miranda Badnawar Castillo_de_monforte_del_cid Breviario_de_podredumbre Carlos_Iturralde_Rivero Cabanyal-Canyamelar Canada_de_Machado Belle_et-houllefort Balago_(banda) Carlos_Desnaux Black_diamond:_the_anthology Buzz Casa_Palacio_del_Barón_de_la_Guía_Real Baulay Canadair_CL-215T Bachillerato_(méxico) Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_1903 Cavada_Grande Bill_berry Califato_Abasi Boa_Ventura_de_São_Roque Benito_duran Bagneres-de-Bigorre Bačka Caso_del_ácido_borico Boeing_EA_18G_Growler Calle_163–Avenida_Amsterdam_(linea_de_la_Octava_Avenida) Brydon Censo_paraguayo_de_2002 Años_370_adC Bibiano_Fernández_Ossorio_y_Tafall Carlos_Alberto_Rufino Baladista Basilepta_multimaculata Bateria_de_niquel-cadmio

html map