Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Opus_caementicium Patrullera_clase_Alusafe_1.500_Mk.II Palacio_Arzobispal_de_Udine Pau_Salvat_i_Espasa OS/X Pachyptera_alliacea Oleksij_Hai Nitza_Margarita_Cintron Pavetta_kenyensis Petit_Goave Paulo_Henrique_Ganso Poochie Museo_de_Historia_de_Seul Nully Nicolás_Fernández_de_Moratín Oblast_de_Rivne Perico_soberbio Ning_Baizura Plaza_de_la_Republica Parque_nacional_de_Vilsandi Nighthawk_(Washington) People's_daily Parroquia_Libertad Narcissus_provincialis Pedro_de_Alcantara_Tellez_Girón_y_Beaufort_(1810-1844),_Décimocuarto_Duque_del_Infantado Oeste Pianopsias OFL Phaeosphaerion Partido_de_Familias_Trabajadoras Pedro_Tellez-Giron_(I_duque_de_Osuna) Nicolás_Aguirre Odontoglossum Norma_(convencion) Pino_kaurí Parque_Nacional_y_Territorio_Indígena_Isiboro-Secure Pedro_Martinez_Sánchez Nijou Phagnalon_rupestre Organizacion_politico-administrativa_de_Leon_(Espana) Ponta_do_pargo Pablo_Rosenberg Opuntia_hystricina Pornografía_gonzo Pepe_Aguilar Papiro_de_Turin Número_sociable Palacio_Legislativo_de_San_Lázaro Pequeño_libro_de_Ana_Magdalena_Bach Nikon_F Nebulosa_Espirografo Podger Podporuchik Peninsula_de_Malasia Mylabris_alternata

html map