Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Joan_Ribo Ioga-vasista Juan_José_Garcia_Caffi Kerambit Lau Juan_Jesus_Piñero_Bolarín Jose_Luis_Minano_García Jaleo_(música) Iris_reichenbachiana Ioannis_Kondylakis Juan_Ghyczy Leonidas_Resvanis Kuiavia Linea_H_(EMT_Madrid) Leon_d'Hervey_de_Saint_Denys Lago_Huechulaufquen La_vida_secreta_de_las_abejas Konzerthaus_Dortmund Irwin_Rose Larroque_(Tarn) Killwhitneydead Kinyarwanda Lista_de_episodios_de_D.Gray_man Limnade Julian_Lanzarote_Sastre Juan_Sebastián_Quintero Jean-Paul_Regimbald Julian_Malatesta La_Pequena_Compañia Liceo_Maximiliano_salas_Marchan Laxm. Liga_Argentina_de_Hockey_sobre_Patines_–_Serie_A1 Linea_Jirecek Johann_Andreas_Herbst Julianna_Luisa_Margulies Lagópodo La_Verdière Lathi León_Carlos_Arslanian Lachnaia_caprai Lena_Meyer Jose_Ronaldo_Jarabo Kostopil Juan_de_Balliol Jorge_Sosa Juana_Condesa_de_Borgoña Jeronimo_de_Mora Intihuasi Isla_Resolución John_Aubrey Lavaparabrisas La_Almadraba_de_Monteleva Lengua_silbada Las_abandonadas Kjøbenhavns_Boldklub

html map