Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Shetland Sint-Truiden Sinecológico Santa_Lucía Saint-Pryvé-Saint-Mesmin Saccolaimus_saccolaimus Thomas_J_Bassler Seven_things The_Incredible_Hulk_(serie_de_TV) Su-Chen_Christine_Lim Taruga Sangre_Latina Severinia_(animal) Toma_de_Amelia Tiovivo_c_1950 Shoshoni_(Wyoming) Sallos Servicio_postal Torfhildur_thorsteinsdottir Sudamericano_de_Rugby_Juvenil_B T.Wendt Sar-el Stipecampus_cristatus Test_de_proteina_truncada San_Martín_(departamento_Perú) San_Martin_de_Trevejo Sépalo Sindebele Seleccion_de_futbol_de_Brunei Sebastián_Münster Tongales Sydney_Albert_Pearce Tachyphonus_delatrii Setagaya_Tokyo Teseracto Tarrega_/_Tárrega Sevilla_(Sevilla) Sóviet_de_Kiangsi Saint_Coutant_(Deux_Sevres) Santa_Rosa_de_Aguán Scream!_(Canción) Templo_de_los_Carmelitas_Descalzos_(Nules) Serafín_Aedo Stromerius TJ_Davis Sault_lès-Rethel Torneo_de_Viena_2011 Telubuga Stalinallee Tierras_del_Burgo Serie_Miles_Vorkosigan Sarracenia Sakuntala Tirano_(desambiguación) Trasmision

html map