Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Campeonato_Europeo_de_Voleibol_Masculino_de_1991 CPL Centros_de_llamadas Ceramica_de_relieves_italogriega_o_megárica Catedral_de_Santa_María_de_Monzon Cautiva Calle_14_Sexta_y_Septima_Avenida_(estacion) Centro_Cultural_de_Espana_en_Montevideo Bustasur_(Cantabria) Calavera_(dulce) Bedford_(desambiguación) Balboa_(distrito) Barrio_de_Carabanchel Batalla_de_sacile Basilica_de_Guadalupe Cartan_(desambiguación) CC_OO_de_Andalucia Base_de_datos_FERET Bolsa_de_mareo Barbus_trevelyani Carlos_Peña_Gonzalez Bomílcar_(sufete) Bernal_Jiménez_Monge Berberis_ilicifolia Celebrindor Bnei_Brak Carlos_Santamaría_Martínez CPD-41_7742 Bartonella Baccharis_halimifolia_var._angustior Campia-Turzii Carlos_Hector_Perciavalle Cala_Capitan Camara_pontificia Capital_Federal_(desambiguacion) Bring_in_the_Noise,_Bring_in_the_Phunk Busiris_(Egipto_Medio) Biblioteca_de_Montserrat Bolitoglossa_andina Chamaecyparis_chengiana Catadióptrico Calliandra_fasciculata Bahía_Encounter Champs_Elysées Carlos_Masquelet Baxteria Carrepuis Bharadwaja Bleu_de_Bresse Batalla_de_Puren_(1570) Botadura Barlaam_di_seminara Cadena_de_desintegracion_radiactiva Campo_magnetico_terrestre Boletin_sobre_estupefacientes

html map