Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.beatae.pod-skala.stargard.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.communi.pod-skala.stargard.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.curiosa.pod-skala.stargard.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Vovkove_(Raion_de_Berezivka) Vilcey_sur-Trey Cocculus_populifolius Cirrhoscyllium Abadin Condeixa_a_Nova_(freguesia) Widgets Zizaña_común Aechmea_regelii Abenjibre Cofradia_de_la_Oración_en_el_Huerto Cinchona_pallescens Valter_Hugo_Mãe Acuchi Zoja_Trofimiuk Comarca_del_Nalon Ahmed_Fathy Aeropuerto_de_Agadir_–_Al_Massira Valverde_(La_Rioja) Yevgueni_Leonov Cigarettes_&_Alcohol Chicago_Cardinals Vostochni_(Mostovskói,_Krasnodar) Vuelta_Ciclista_del_Uruguay_1956 Adippe Aerangis_ellisii_var._grandiflora Acambay_(municipio) Vince_Curatola Chocano Virginia_Kirtley Club_Atlético_Banco_de_la_Nación_Argentina Colon_(familia) Wilbur_L._Nelson Alberto_Aguilera_y_Velasco Al-Yumhūriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_République_algérienne_démocratique_et_populaire Charles_Henry_Wright Agrupacion_Homofila_para_la_Igualdad_Sexual Cogolludo_(Guadalajara) Vakit Viaducto_(estación) William_Wakefield_Baum Coin Club_Cristo_Atletico XHLAT-TV Yi_In-Seong Volcán_(South_Park) Visto_y_oído Compañía_Arrendataria_Autonoma_de_los_Transportes_Parisinos Choloma Vortigaunts War_and_Pain Abel_(desambiguacion) Coigüe_(Chile) ARA_Sarandí_(D-13) Airfix

html map