Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

CoKuTau_4 Coming_Soon_(desambiguación) Composite_(patron_de_diseño) Xavier_Borràs Christian_Polycarp_Erxleben Alcachofa_ruda Clima_mediterráneo_tipico Alejandria_(desambiguacion) WP:100 Vernon_Duke Aggtelek Club_Esther_Grande_de_Bentín Consejo_General_del_Poder_Judicial_de_España Vargas_Garza Warthog Advanced_Telecommunications_Computing_Architecture Coenzima_A Claus_Philip_Schenk,_conde_von_Stauffenberg Walhallow Virgilio_Díaz_Grullon Yo_(katakana) Acuerdo_De_Gasperi_Gruber Condado_de_Chisago Chromodoris_michaeli Aguijon WP:WC/11 Vertice_geodesico_San_Bartolome Valeri_Salov Chyzhove Ciruela_negra Christa_Laetitia_Deeleman-Reinhold Aeropuerto_Regional_Presidente_Néstor_Kirchner Alberto_Jose_Marcico Al-Ahli Club_estudiantes_de_la_plata Yingluck_Shinawatra Welby_van_Horn AlMasria_Universal_Airlines Conferencia_del_sureste Abergement_lès-Thesy Chenopodium_missouriense_var._bushianum Aerangis_umbonata We_Are_the_Pipettes Aldhelmo_de_Malmesbury Afidnas Abū_Bakr_Muhammad_ibn_Zakarīya_al_Razī Vishvakarma AOC_Moulis_en-Médoc Wardrobing Zapatos_con_taco Aerolinea_de_antioquia Aeropuerto_de_Douala Cocina_marroqui Academia_jonica Westwego_(Luisiana)

html map