Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Convento_de_Agustinos_de_Sanlucar_de_Barrameda Copa_de_Africa_2006 Alicja_Jadwiga_Kotowska Die_Entführung_aus_dem_Serail Alejandro_Polímata David_Chalup Des_Moines Dalmacio_Velez_Sarsfield Depuración_de_programas Crinum_thruppii Coregono_picudo Dia_de_la_Comunidad_Valenciana Aloe_mubendiensis Del_Ejercito David_Fischman E.P. Deformacion_elástica Danza_Kuduro Copa_de_la_República_(Chile) Daitō_ryu_aiki-jutsu Cynosurus_neglectus_f._tenuis CrítiCCOOs Ecardenville_la_Campagne E-Fullfilment Călăraşi_(distrito) Dmitri_Grigoróvich Defensa_rusa Cyclamen_hederifolium_subsp._africanum Diócesis_de_Orihuela_Alicante Copa_Mundial_Femenina_de_Futbol_Sub-17 Covas_do_Rio Alejandro_I_(papa) Curse_of_Chucky Cryptocephalus_hanungus Diego_Armando_González Custard_cream Douglassville_(Pensilvania) Crevasse Drop_the_world Dame-Marie_(Eure) Dercetina_castanea Amanteca Amblyolpium_bellum Dikhil_(region) Diego_de_Járaba Diana_Spencer Destutt_de_tracy Corriente-cuatro Ana_María_Acín_Monras Don't_Forget_About_Us Dirección_de_Bibliotecas_Archivos_y_Museos Departamento_Collón_Curá Copa_Venezuela_de_Fútbol_2007 Dienteperro David_Ovejero |
html map |