Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Mexes Gombe_(estado) Goeblasteae Matilde_F._Goncalves Premio_John_Templeton Premio_Fundación_José_Manuel_Lara Querubín_de_Ezequiel Raion_de_Sharkavschina R_D_A. Psycho Međimurska_gibanica Puma_patagónico Metaleurodicus_bahiensis Provincia_de_Sud_Lipez Lynchburg,_Virginia Lovely_Rita Grants_Pass Puerta_falsa Léntulo_Batiato Marco_Antonio_Solis_'El_Buki' Macrocyphon_spencei Middletown_(Virginia) Pras_Michel Quincoces Rafael_Marañon Ramón_Valls Martín_Alonso_Ramírez Pubis_angelical_(álbum) Rebutia_yuncharasensis Programa_para_el_distrito_de_columbia_y_las_dependencias_federales Maizieres-lès-Brienne Rally_de_San_Remo_de_1978 Prothemus_emeiensis Malaspina_(Chubut) Protium_connarifolium María_Amelia_de_Borbón-Dos_Sicilias_(1782-1866) Rawls_John_B. Mihály_Munkácsy Primera_batalla_de_Herdonia Lía_Bermúdez Pseudantechinus_mimulus Poterium_sanguisorba_var_dictyocarpum Marcà Primera_Fila_(TVE) Martu_(dios) Meursac Query_string Maximino_Leon Protoclytra_damarensis Mario_Griguol Racer_Free_Car_Simulation Region_Mixteca_Oaxaquena Margaret_(Alabama) Mesón_de_la_Fruta Macarotes_(gálbulas)

html map