Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Burning_in_the_Skies California_Department_of_Toxic_Substances_Control Campana_de_Hidalgo Carlos_Romero_Munoz Canton_Mira Cancer_de_vesícula Cabo_Quejo Beagle Berá Caso_Madeleine Catedral_de_San_Juan_Bautista_de_Norwich Barcena_de_Pie_de_Concha Bénabar Caso_Faisan Caraballeda Cantón_Muisne Calle_34–Herald_Square_(línea_de_la_6_Avenida) Capitán_Panaka Carl_Bergmann Benjamin_Solis_Menendez Catedral_de_Poznan Binary_tree_sort Cedron_(vegetal) Baldwin_Piano_Company Bubal_(desambiguación) Banados_de_Izozog Bateria_de_San_Antonio Bolsa_de_Bucarest CSKA_Sofia_(sociedad_deportiva) Capellan_de_coro Cacería_(House) Años_1680_a._C. Bhagawatapurana Batalla_de_Agua_Santa Carpa_de_playa Chaintré Castellano_de_las_Antillas Blanca_de_Artois Batalla_del_Vino Barcelona_(provincia,_Espana) Batalla_de_Fort_Ligonier Baladra Belharnosia_canadensis Canal_3_(Colonia) Cavallino_Rampante Cereus_robinii Bolboleaus_truncatus Buffalo_Braves Canción_del_sur_(película) Barrabás_(banda) Capitulos_de_Galaxy_Angel Caesalpinia Bridgestone_Corporation Campeonato_Mundial_Sub_17_de_la_FIFA_Perú-2005 Campaña_de_Filadelfia

html map