Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Batalla_de_Sarandí Bercero B_Juss Bernardo_bátiz Biomecanica Chaos_(astrogeologia) Caltha_flabellifolia Carlo_Blasis CB_Ciudad_de_Burgos Captación_Lequena Cerbon_(Soria) Badules_(Zaragoza) Carlos_Juan_Pedro_García_Echeverry Basílica_Menor_de_Nuestra_Senora_de_las_Victorias Cessna_401_/_402 Back_in_the_Streets Catedral_de_la_Dormicion_(Moscú) Beauvois-en-Vermandois Betty_la_Fea Chaco_Boreal Campagne_lès-Guines Calocephalus_skeatsiana Bootes_(constelacion) Beatriz_Pichimalén Black_Celebration_Tour Bæjarhreppur Campeones_de_Formula_1 Bobby_Short Camión_Internacional_del_Año Bend_Over_And_Pray_The_Lord! Bézaudun_sur-Bine Carmen_Inés_Perdomo Butch_Patrick Caball Bahía_de_Nipe Casa_de_Borbon-Vendôme CZSJ Campeonato_de_Primera_Division_1936_(Argentina) Calcidio Bahia_de_Frobisher Bologna_United CF_116_Freedom_Fighter Bandera_de_Yibuti Base_Aérea_No._17_Copalar Cancillería_Federal_de_Suiza Balcmeg Batalla_de_medellin Café_pendiente Best_fiction Brāhmaṇa_(textos) C_D_S_C_Iberia Cautiva_(película) Baja_tension_arterial Cena_para_dos Bandić

html map