Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Hospital_Provincial_Nuestra_Señora_de_Gracia Andros_Central Misal_de_Santa_Eulalia Moneni_Pirates_F._C. Atopogyne August_lambert Mono_maicero Hoy_(cancion) Muhammad_ibn_Abd-al-Wahhab Huracan_Flossie_(2007) Anartia IEEE_802_11a Monasterio_de_san_pedro_de_eslonza Mucosa_pituitaria Arratia_Nervión Ano_1079 Hugo_Eduardo_Rubio Henri_Vidal_(escultor) Area_de_Protección_de_Flora_y_Fauna_Canón_de_Santa_Elena Hyracoidea Harald_Eriksen Anton_Stepánovich_Arenski Gujerat Morsiglia Honor_(Míchigan) Heinkel_P_1078 Augustin_souchy Atómico,_biológico,_quimico Huracan_de_Galveston_de_1900 Armando_Alanis Arturo_Bisetti Arriba_(diario) Guilherme_Rau Antoni_Dieguez_Seguí Antropología_física Auvilliers_en_gâtinais Historia_militar_de_Japon Andrés_Avendano Hacienda_San_Antonio_Cucul Historia_de_la_Unión_Soviética_(1985-1991) Austin_Moon_Scott Antoine_Duléry Armand_Reclus Artículo_I_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_América Anthelephila_menieri Historia_Medicinal_Indias_Occidentales Harvest_Moon_DS Ayoze_díaz_díaz Andoni_Iraola Ataque_portugués_a_Concepción_del_Uruguay Helio-4 Aparecida_de_Goiania Hinton_(Iowa) Hierba_rastrera Anticoncepcion_de_emergencia

html map