Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

José_Antonio_Medina_Aldana Isabel_de_Francia_Duquesa_de_Milan Larca_lata Las_Casas_de_Alcanar Julio_Ardiles José_María_Fenollera La_Petite_Raon Jilotepec_(Veracruz) Juan_Mabuse Lenguas_construídas Juan_Egenau Las_cuatro_estaciones_(colección_de_cuentos) Jhonny_Garcia Jose_Elias_Moreno_(hijo) La_Coteria Karl_Richter_botánico Javron-les-Chapelles Julio_Mauricio La_paleografia_y_su_desarrollo_historico Isadora_(película) Kristina_Fran_Duvemala Islas_e_Islotes_del_Litoral_Mediterraneo José_Felix_Uriburu La_Revolucion_(album) Kindai_shakaku_seido Islas_Tremiti Liquid_Spins Lissodema_dentatum José_Bernardo_Ordonez Lantanido Jose_d'Ascensão_Guimarães La_parte_difícil Ledothamnus Jacinto_Treviño_González Juventud_Peronista Jose_Maria_Del_Nido Jörmundur_Ingi_Hansen Jean_Baptiste_Nothomb Katsuya_Jonouchi_(Joseph_Wheeler) Linnea_Quigley Ireland Lista_de_letras_latinas Laguna_Cañapa John_Wilkes_Booth Jorge_Martín_Salinas Jozef_Lieckens Le_Cambout Juegos_Sudamericanos_de_1978 Libiofenicios Karl-Heinz_Riedle Kamijima_(Ehime) KUKL_a_Paris_18.9.84 Kálmán Lia_Andreen Jeremiah_Clarke

html map