Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Crema_de_champinón Corydoras_ambiacus Copa_de_la_Liga_Primera_División_1984 Códigos_compartidos Alojz_Sokol Always_on_my_mind Cultura_de_Argelia Curva_de_Keeling Depresion_Litoral Distrito_de_Kameng_Oeste Diego_Sebastián_Schwartzman E_M_P Ctrl+Alt+Supr Alfa_2_macroglobulina Doomsday_for_the_deceiver Disautonomia Craigmont_(Idaho) Dinamo_de_Houston Distrito_electoral_de_Jacksonville_n.º_4 Demasiado_jovenes E_902 Cyclotoma_formosana Alvaro_Leon Edificio_ABC_Serrano Código_instantaneo Edgar_Olivares Demografia_de_Camboya Distrito_de_Imphal_occidental Dingyuan_(1885) Cyperus_heldreichianus Dibolia_magnifica Alessandro_Petacchi Diego_Manuel_de_Vera_Fajardo_y_Varona Drag_(ruta) DSM-V Distrito_de_Pachangara Alejandro_Pavlovsky Donald_E._Westlake Coordenadas_comóviles Derce Desinformar Dr_Oetker Del_Cioppo Ederlezi Dune_La_cruzada_de_las_maquinas Cypripedium_luteum_var_biflorum Diplotaxis_platystylos Copa_Mundial_de_Fútbol_Playa_de_FIFA_de_2007 Ambiente_de_trabajo_orientado_a_resultados David_Ramirez_(historietista) Distrito_de_Manas Alnöita E_202 Droga_soma Almas_del_Silencio

html map