Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.internecinum.to-litera.jgora.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.obscurus.to-litera.jgora.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.quibusdam.to-litera.jgora.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Síntesis_de_aldehídos_de_Bouveault Terremoto_de_Afganistán_de_2008 Sassierges-Saint-Germain Shuriken_School The_Anthology_.._So_Far Saint_Lo Stercorarius_parasiticus Tienda_de_cultivo San_Salvador_(El_Salvador) The_Gathering_(cancion_de_Delain) Thysochromis_ansorgii Santiago_Perez_Garcia Saint-Genies-de-Varensal Sala_del_comedor_del_estado Santa_Comba_(Vila_Nova_de_Foz_Coa) Texas_Parks_Wildlife_Department Saint_Chaptes Swissôtel_Hotels_&_Resorts Serenata_para_cuerdas Saint_Jean-Soleymieux Salamanca_(ciudad_Chile) Sancho_I_de_Castilla_y_Leon Saint_Etienne_au_Temple Santa_cruz_do_bispo Torneos_Olímpicos_Juveniles_de_Fútbol_de_2014 Teatro_Municipal_de_Caracas Santiago_Gómez_Cora San_Quirce_del_Valles Tecuexe Technology_Compatibility_Kit Tatera Shīsā Sor_María_Romero_Menenses Tivoli_(Aachen) Temporada_1933_del_fútbol_chileno Sentraltind Torreón_del_Alamín Senior_(educación) Sao_João_(Lisboa) Salvia_lavandulifolia_var._trichostachya San_Lorenzo_(ciudad,_Puerto_Rico) Saint_Julien_du_Tournel Seleccion_bareini_de_futbol Sandinista! San_Martín_(departamento)_(Corrientes) Sinfonía_n_63_(Haydn) Torneo_de_Eastbourne_2010 Santa_cristina_do_couto Saint_Jacut_de_la_Mer Segunda_División_de_España_1974/75 Schmidelia_obovata San_Luis_(Rocha) Simarubáceas Sekondi_Hasaacas_FC Sello_de_Washington_DC

html map