Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Abierto_de_Francia_2007_Dobles_Femeninas Combinado_nórdico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Turín_2006 Acón Circaeaceae Chelmon_marginalis Condado_de_Arcentales Valpromida Accidente_de_helicoptero_espanol_en_Afganistán_del_2005 Vib-Ribbon Condado_de_Fluvanna Zakarpattia_Uzhhorod Colton_Ford Varvara_Lepchenko Victor_Hugo_Díaz_(músico) Villarreal_de_san_carlos Afganistán_en_los_Juegos_Olimpicos_de_verano_2004 Colomba Consejo_Croata_de_Defensa Academia_de_infanteria_de_toledo Yovanny_Lara Acer_austriacum_f._trifidum Volksempfanger Acads Constelacion_De_Exitos_De_Melissa_(album) Chrysolina_tangalaensis Condado_de_Berg A_Reality_Tour_(álbum) Vysšaja_Liga_1993 Club_Gimnasia_y_Esgrima_(Comodoro_Rivadavia) Acanthus_spinosus Colonia_Bremen Wednesday_Morning,_3_A_M. Yessi_Mena Zacatillo,_un_lugar_en_tu_corazon Conferencia_de_Múnich_de_1938 Consejo_de_Ministros_de_Honduras_de_1843 Wire_in_the_Blood Conservatorio_de_san_martin Ablon-sur-Seine Yuzhni_Sklon Comuna_3_(Tunja) Ciénaga_de_Oro_(Cordoba) WWE_Niagara_Falls Condado_de_Trastámara Colegio_Real_de_San_Martin Yes,_Virginia_(cortometraje) Adam's_Peak Chrysichthys_maurus Xenobatrachus_schiefenhoeveli Condado_de_Atchison Vanilleae Circunvolucion_prerrolandica Victor_García_Hoz Acorazado_alemán_Tirpitz Cifuentes_de_Rueda

html map