Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Linguine

Linguine (linguini) - włoski http://www.tempus.ten-planetoida.ilawa.pl makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego http://www.ten-planetoida.ilawa.pl spaghetti.
Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony.
Podaje się go np. z owocami morza lub http://www.alloi.to-utwor.lapy.pl pesto.

Estadio_Tofiq_Bahramov Elotero Fabbroni Estau_Aragones Erica_sagittifolia_var._villosa El_David Estación_Lin_Calel Exposicion_universal_de_Sevilla_1992 Facultad_de_Ciencias_Economicas_(UdeA) Epipactis_latifolia Energía_luminosa Foras_na_gaeilge Extremadura_bejarana Fervaches Elizabeth_Reaser Foción El_jovencito_Frankenstein Fran_Ventoso Fa_yeung_nin_wa El_Hogar Eduardo_Jose_Lopez Farley Escudo_de_orense Estacion_de_Gaucin Emiliano_Brancciari Espíritu_Capitalista Flore_Française Francisco_maría_de_arámburu_mendiaraz Estación_de_Lousã Eestec Elodes_minima El_Bautizo_del_Nino Emilio_Morollon_Estébanez Font-romeu,_Odello_i_Vià Eumops_auripendulus Estridón Francisco_Javier_Mina_Larrea El_ascenso Emos F.C._Vestsjaelland Escuerzo_comun Estación_de_Lavre Etudes-Tableaux_Op._39_(Rajmáninov) El_Rincón_de_los_Reinas Era_del_Guano Fernando_Alberto_II,_duque_de_Brunswick_Lüneburg Francisco_de_Paula_Otero Estacion_Jose_C_Paz Fathom FC_Khimik_Dzerzhinsk Estación_de_Torre_Triana Federacion_de_Asociaciones_Culturales_del_Aragón_Oriental_(FACAO) Espadaña_de_agua Ford_Shelby_GR_1 Embalse_de_Puente_Alto

html map